Premature birth

Як розпізнати, що пологи починаються передчасно?


Вагітність — це особливий період життя жінки. Майбутня мама обов’язково відвідує лікаря-гінеколога, який уважно контролює всі зміни, щоб вагітність проходила успішно, а дитина народилася здоровою.

Часто батьки готуються до пологів, відвідуючі спеціальні курси для вагітних або пар, що готуються стати батьками, на курсах вони отримують інформацію про розвиток дитини на кожному етапі вагітності, готуються до пологів у термін ПДП, а також вивчають передвісники перейм, щоб зрозуміти, коли настане щасливий час і сім’я поповниться новим її членом.

Здорові пологи проходять у термін 37–42 тиждень, саме тоді дитина вважається повністю зрілою та готовою до народження. Та, на жаль, існує статистика передчасних пологів: кожна десята дитина у світі народжується передчасно. Що ж стає причиною та, які терміни передчасних пологів? Це ті питання, на які досі немає єдиної відповіді та думки.



Причини передчасних пологів


Спеціалісти у сфері невиношування вагітності говорять, що часто невиношування відбувається через ряд чинників, які провокують скорочення шийки матки раніше, ніж коли малюк досягає терміну в 37 тижнів.

Серед цих чинників є:
  • вік породіллі до 17 років, коли жінка ще фізично не готова стати матір’ю, її організм ще не дозрів для виношування вагітності;
  • жінки старше 35 років, тут пов’язують з інфекційним хворобами, перенесеними хворобами, хронічними хворобами нирок, проблеми з артеріальним тиском, цукровий діабет в анамнезі та інше.
  • гестаційний діабет, прееклампсія, багатоводдя — становлять серйозну загрозу для виношування.
  • порушення розташування плаценти, наприклад, передлежання, або передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, також можуть підвищити ймовірність народити раніше строку.
  • багатоплідна вагітність, також часто є причиною передчасних пологів, про передчасні пологи двійні є багато форумів, де мами діляться досвідом пологів та терміном народження двійнят, трійнят тощо (в україні це сторінка нашої асоціації та вайбер чат для мам)
  • фізичні навантаження жінки;
  • малий інтервал між попередніми пологами і вагітністю;
  • аномалії будови матки;
  • емоційний стрес;
  • вживання алкоголю та куріння, та інше, також можуть відносити до причин невиношування.



Симптоми передчасних пологів


  • Тягнучий або переймоподібний біль внизу живота та в ділянці попереку після 22 тижня, насамперед сигналізують про загрозу передчасних пологів (це передчасні симптоми перейм).
  • Зміна активності плоду: посилено рухається або завмирає.
  • Поява слизових виділень із шийки матки, означає, що матка готується до розкриття. Особливо, якщо перейми стають регулярними (наявність 1 перейми протягом 10 хвилин, що продовжується 15–20 секунд).
  • Вилив навколоплідних вод до 37 тижня вагітності.
  • Гострий біль внизу живота, це симптом передчасного відшарування плаценти.

Фактором всіх цих симптомів можуть бути травми, сильне фізичне навантаження або емоційне потрясіння.

При виливанні навколоплідних вод і в разі відсутності перейм на 28–34 тижні вагітність можна спробувати продовжити, але тільки в умовах стаціонару, і варто пам’ятати, що один тиждень в утробі матері умовно скорочує виходжування на один місяць.

Часто передчасні пологи викликають штучно або проводять екстрений кесарів розтин, так буває при нестачі кисню для дитини, інфекціях, патологіях, у випадках, коли дитина, умовно кажучи, гине в утробі, тоді проводять пологи екстрено. Передвісники ранніх пологів у кожної вагітної жінки можуть відрізнятися, бути індивідуальними, але якщо відчуваєте щось «незвичне» краще звернутися до лікаря за консультацією.



Класифікація передчасних пологів


На сьогодні в Україні протоколом акушерської допомоги зобов’язані виходжувати діток народжених від 22 тижня вагітності та з вагою від 500 грамів.


  • Передчасні пологи на 22–27 тижні — занадто ранні передчасні пологи, маса плоду 500–1000 г.
  • 28–33 — ранні передчасні пологи, маса плоду 1000–1800 г.
  • 34–36 тижнів і 6 днів гестації — передчасні пологи, де маса плоду варіюється від 1900 г до 2500 г.

Класифікація передчасних пологів є умовною, багато залежить від того, якими були причини передчасних пологів, як минала вагітність та проходили пологи, як швидко надали допомогу матері та дитині.

На сайті є реальні історії передчасно народжених малюків, ці історії батьки розказали з метою подарувати віру мамам, які шукають допомоги та підтримки.

Якщо вам потрібна психологічна чи інформаційна підтримка, радимо звернутися на вайбер-чат підтримки батьків передчасно народжених дітей, який працює за номером: +380672261441.

Цей проект став можливим завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження“, у партнерстві з Асоціацією неонатологів України та Biocodex.