Follow up observation

Про катамнестичне спостереження


Чи є щось важливіше у людських взаєминах, як взаємодопомога, людяність, щирість, доброта та підтримка? Ми щодень відповідаємо на виклики, працюємо на благо, намагаємось бути краще, ніж є, виконуючи взяті на себе обов'язки, роблячи все можливе, щоб підставити плече якомога більшій кількості батьків передчасно народжених дітей.

До нас у вайбер-чат психологічної та інформаційної підтримки звертаються десятки мам і тат, бабусь та дідусів, котрі виходжують малят у лікарнях та перинатальних центрах. Крихітні ніжки, ручки, крихітне все, крім великої та безмежної батьківської любові — це про “поспішайок”. Всі знають, що малятам потрібна допомога: час, ліки, спеціальне обладнання, навіть спеціальний одяг та засоби гігієни.

А що після виписки? Лікарі наголошують, що виходжування після лікарні може тривати не один місяць, а деколи й рік. Тоді в життя приходить словосполучення “катамнестичне спостереження”.

Ми знаємо, що є високі ризики інвалідизації дітей, народжених передчасно, брак даних між захворюваністю новонароджених та довгостроковими результатами лікування. Підтверджено, що раннє втручання та програми катамнестичного догляду, дозволяють мінімізувати рухові та когнітивні розлади у недоношених дітей. Це найперше, що слугує передумовами для створення катамнестичного спостереження за новонародженими груп ризику протягом першого року життя.

Кабінет катамнестичного спостереження є структурним підрозділом, що діє у складі перинатального центру III рівня або багатопрофільної лікарні. На сьогодні не існує затвердженого протоколу як має виглядати центр катамнестичного спостереження для передчасно народжених дітей.

Погоджено, що катамнестичні кабінети допомагають вчасно виявити відхилення та можливі порушення у розвитку дитини (рухова спроможність, слух, зір, сон, пильнування, увага, мова) та надати схему лікування, консультацій та досліджень, проведення реабілітаційних заходів на ранніх етапах. Також відбувається моніторинг розвитку за основними п'ятьма сферами розвитку: моторною, когнітивною, сенсорною, соціально-емоційною та комунікаційною; моніторинг соматичних порушень і їх корекція; інформування батьків та залучення їх до процесів розвитку дитини.

Оцінювання розвитку дитини здійснюють у ключові вікові періоди 3, 6, 9, 12, 24 та 36 місяців, керуючись відповідними шкалами та скринінгами, рекомендованих МОЗ. Після досягнення трирічного віку, катамнестичне спостереження припиняється.



Про вайбер-чат підтримки “Ранні пташки”


Для психологічної та інформаційної підтримки Ви можете написати у вайбер-чат за номером +380672261441 і наша психологиня Юлія надасть допомогу у Вашому питанні.